Българската агенция по безопасност на храните е констатирала огнище на Нюкясълска болест по птиците в Рудозем. Информацията е била потвърдена и от кмета на общината Румен Пехливанов.

„Да, има такъв проблем и той е сериозен. От два дни ветеринарните власти унищожават заразените и контактните птици, като започва и ваксинация. За сега проблемът е на територията на самия град Рудозем, но се наблюдава периметър от 10 км. Доколкото разбрах, тази болест е много опасна, тъй като се предава и по хората“, добавя Пехливанов пред Дарик.

За проблема потвърди и д-р Сава Николов Бозуков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян.

„Констатирани са четири огнища в Рудозем, като са унищожени вече 138 птици и всички яйца. Всичко е обеззаразено. На този етап няма засечени други огнища. Днес очакваме ваксините и започваме ваксинацията. Надявам се ситуацията да е овладяна“, коментира д-р Бозуков.

Според него наистина може да има проблеми и за хората, тъй като при допир до заразена птица се получават възпаления на очите. Предполага се, че заразата е дошла от диви птици, тъй като в района е имало доста гълъби, а собствениците не са спазвали забраната, да не допускат на открито своите кокошки.