Само за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 31%. Това алармираха от БДЗП. Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем.

Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява, коментираха експертите от неправителствената организация.

От БДЗП днес дадоха старт на кампанията за преброяване на врабчетата. Тя ще се състои за първи път България, като мисията ù е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско. Броенето започна в 9 ч. на 8 април в цялата страна и ще приключи в 12 часа.

Идеята е в кампанията да могат да се включат всички, като отделят 10 минути, наблюдават зоната около себе си, преброят врабчетата и запишат данните на адрес - vrabcheta.bg.

Предвижда се инициативата да бъде ежегодна.

"Първата година ще обобщим резултатите и ще обявим местата на броене с отчетените числености за трите вида врабчета, а след три години ще представим данни за тенденциите в популациите, ще анализираме данните и ще дадем отговор на въпроса намалява или се увеличава популацията на врабчетата в населените места", каза Йордан Христов, отговорник за Мониторинга на обикновените видове птици в БДЗП.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април, пише dnes.bg. Предвидени са награди, които ще зарадват някои от участниците чрез жребий – бинокъл, определители, къщичка за птици. В рамките на кампанията ще има и различни инициативи за малчуганите.