Софийският градски съд осъди Божидар Димитров на 681 лева за обида по предявен иск от Лютви Местан. Това съобщиха от Националния исторически музей.

Причината –  думите на Димитров по адрес на Местан, че „турски шпионин”. Изказването директорът на НИМ направи в предаването „Здравей България” по NOVA на 12.07.2016 г.

В решението се цитира свидетел, според когото Местан „се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил потиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги.”

„Аз съм искрено учуден от това, че г-н Местан, който иначе много уважавам заради прекрасния български език, на когото биха завидели много политици, се е обидил много от това интервю и е претърпял психически травми”, коментира Божидар Димитров.

Той допълва: „Тъй като размерът на сумата съзнателно е търсен – 681 лв. – годината на създаването на българската държава, няма да я оспорвам, тъй като по последни сведения българската държава е основана през 632 г. от хан Кубрат. Хан Аспарух само е разширил България с византийската област Мизия и е прехвърлил тук столицата през 681 година”.