Президентът Румен Радев се готви да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп през май,а с държавния глава на Русия Владимир Путин - през март догодина. Това се разбра от негово интервю за предаването на БНТ "Панорама", излъчено на запис.

Това е първото интервю на Радев като държавен глава за българска медия.

Запитан с кого ще се срещне първо - с Тръмп или Путин, Радев отговори, че не българският президент определя графика на световните лидери. "Очаквам през май може би среща с Тръмп на срещата на върха на НАТО, а с Путин да сме патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението", каза държавният глава.

Парламентът да се произнесе за санкциите срещу Русия 

Той изрази мнение, че санкциите на ЕС срещу Русия "повече вредят като разединяване на Европа". Призова за единна позиция на България във външната политика на всички институции - президента, правителството, и Народното събрание, което да излезе с решение по темата след сформирането си. "Трябва да следваме нашия интерес, за да не загубим нашата собствена преценка. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия", каза Радев.

Който си няма работа, да търси подписа му под СЕТА

Запитан за позицията си по повод подписването на споразумението СЕТА между ЕС и Канада Радев потвърди, че ще сезира Конституционния съд за законността му, защото споразумението, по думите му, променя българската конституция. Крайната дума ще има следващият парламент, който ще се произнесе по ратификацията му.

"Казусът със СЕТА приключи още през октомври 2016 г. когато беше гласуван и подписан от предишното правителство и с ратификацията в Европейския парламент през февруари", каза Радев, запитан защо не е възразил при участието си в Европейския съвет. По думите му по негов адрес за няколко часа били произведени три лъжи - че приветства СЕТА, че гласува за и че е подписал документа. "Който иска да търси моя подпис и глас, да си губи времето", предложи той.