Намесата на Турция в нашите избори е факт и това е недопустимо. Това заяви президентът Румен Радев пред националната телевизия.  

„България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и вътрешните ни дела. Важно е как поставяме този въпрос в рамките на ЕС”, коментира Радев. 

Що се отнася до Европа на две скорости, Радев заяви, че това движение вече е факт и то отдавна.  

„Проблемът е, че за първи път вече се говори открито за тези две скорости. Досега на преден план излизаха ценностите”, заяви Радев.

Според президента ще има дълбоки промени в бъдещето и те ще са около форми на засилено сътрудничество. Освен това българският еврокомисар ще бъде предложен през май.

„Ако дотогава няма редовно избрано правителство, естествено, че ние ще го предложим”, заяви още президентът.

Запитан за санкциите срещу Русия, Радев заяви, че те трябва да се решават на политическо ниво.

„България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Той коментира и уволненията в държавната администрация.

„Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Що се отнася до силовите ведомства – видяхте, че главният секретар беше уволнен заради политически натиск над областни директори. Нали искахме честни избори”, заяви Радев.