Най-малко 10 български онлайн магазина са заразени с вирус, който краде данните от разплащателните карти на потребителите. В световен мащаб от него са засегнати около 10 000 сайта за пазаруване, съобщава bTV. Вирусът копира имената, номера и секретния код от кредитната или дебитната карта. 

„В България няма нито една институция, която да се грижи за безопасността на разплащанията и за парите на хората. Всички се грижат за това да дойде стоката в добър вид и навреме, но не и за това, че парите могат да бъдат откраднати”, коментира Ваня Палейкова, която редовно пазарува онлайн и следи внимателно за сигурността в интернет пространството.

 От ГДБОП проверяват десетки сигнали за заразени сайтове в България. Потребителите обаче не могат да установят дали данните им са откраднати и затова трябва често да проверяват банковите си сметки. Важно при онлайн пазаруването е сайтът да бъде сигурен, а поръчаните стоки да  бъдат придружени от касови бележки.

Ако бъде открита кражба от разплащателната карта, тогава банката, към която тя е издадена, трябва да покрие загубата. През 2016 г. почти 1,3 млн. българи са направили оборот от 400 млн. лв. в интернет. Най-много българските потребители купуват облекла, спортни стоки и резервират пътувания.