Регионалните здравни инспекции вземат превантивни мерки срещу разпространението на морбили (дребна шарка) у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Те са наложени от продължаващата епидемия в Румъния.

Към момента здравните власти в северната ни съседка съобщават за 3196 случая на болестта, сред които има 17 жертви. За голям брой заболели от морбили докладват още от Италия – 728 души, и Великобритания – 569 души.

Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България, успокояват от МЗ.

Дребната шарка е силно заразна и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане.

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Като превантивна мярка всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили.

На неимунизираните трябва да бъде поставена една доза комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит (МРП).

Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с тази ваксина, чието поставяне е задължително.

За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози – първата се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.