Още не мога да се освестя и да осмисля всичко, което се случи. За жалост чух изказване, че съм подал сигнал на 112 за неадекватно дете, което плюе кръв. Това не е вярно – казах, че детето е в безсъзнание, колабира и има пяна, примесена с кръв. Това заяви Данко Калапиш, директор на 52 ОУ, пред Нова тв.

Той оспори твърденията на Спешна помощ, които твърдят, че линейката е дошла след 15 минути. "Потвърждавам за пореден път, че около 30 минути чакахме линейка. Около 10-тата минута се обадих втори път на тел.112. Шокът беше голям, може и да са били под 30, но със сигурност бяха над 20-25 минути", заяви той.

На въпрос защо няма медицинско лице в 16:30 ч., той заяви: "Лекар от години наред в училището няма. Има наредба на Здравното министерство, според която има норматив – на 800 ученици се полага едно медицинско лице. При 425 ученици се полага медицинско лице на 4 часа. Ние с нашите средства можем да осигурим 4 часа отгоре медицинско лице".

„От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се”, коментира още Данко Калапиш.

"Не искам да хвърлям вина върху някого предварително. Учителски контрол има, но дори и учителят е човек - той също има нужда да иде до тоалетна. Винаги ще има някъде пробив на системата. Има дежурства на учителите, в случая на колежката й се налага за по-малко от 5 минути да отиде до стола да върне кутиите за храна. Виждате, че тези минути се оказаха фатални", заяви той.