Предозирането на витамини е опасно за здравето – засягат се костите, черният дроб при витамините D и A, при витамин C се натоварват бъбреците. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев поясни, че със затоплянето на времето не може да се очаква, че заболеваемостта в страната ще се увеличи. „Ще се явяват други инфекции. Със затоплянето на времето едните инфекции са тези, които се предават с кърлежи и насекоми. Другите са хранителните инфекции или т. нар. болести на мръсните ръце, които са свързани с разстройства и повръщане“, коментира той.
 
Относно това до какво може да доведе самолечението и използването на лекарства, които не са предписани от лекар, проф. Кантарджиев уточни: „В случай, който не е грип- гърлоболите, сухата кашлица, които се причиняват от други вируси като коронавируси, аденовируси, риновируси и метапневмовируси, ако хората започнат да се лекуват с лекарства, които са срещу грипния вирус, няма да има никакъв ефект“.
Проф. Кантарджиев уточни, че след зимния сезон имунитетът ни отслабва, особено ако е прекарана и вирусна инфекция. „Тя обикновено намалява имунитета за 1-2 месеца. Начинът да се възвърне имунитета е с правилно и балансирано хранене, умерено количество витамини и физическа активност“, поясни той.
 
По думите му по начало имунитетът през зимния сезон намалява, особено синтезата на антитела, благодарение на липсата на витамин D, който се доставя на организма ни от кожата, при слънчево греене. „Когато няма слънчево греене и кожата ни не го синтезира е хубаво да се вземе от вън. Не трябва да се прекалява с витамините било то C, B, A организмът винаги трябва да почива - да се взимат да речем 10 дни, а 20 да се почива“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
 
„Освен това, ако се взимат витамини с хапчета или сиропи трябва не трябва да се предозират, защото предозирането на витамини е опасно за здравето – засягат се костите, черният дроб при витамините D и A, при витамин C се натоварват бъбреците“, допълни той и посъветва хората да не взимат продължително време едни и същи хранителни добавки, а да ги сменят.