Бившият военен министър Николай Ненчев днес сяда на подсъдимата скамейка за първото съдебно заседание срещу него. То ще се проведе в Софийски градски съд. Николай Ненчев се изправя пред съда по обвинения в престъпление по служба. Делото срещу Ненчев е за ремонта на руските изтребители МиГ-29. Призовани са всички 23 свидетели от списъка на прокуратурата.

Това е едно от двете дела срещу Ненчев. Другото е във Военния съд, където Военно-окръжна прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу него и негов служител.

Делото в Градския съд се падна на съдия Стефан Милев, но след като той стана и.ф. председател на Софийския районен съд, делото бе разпределено на съдия Петър Стоицев, пише Дарик. Той трябва да прецени виновен ли е Ненчев по обвинението, че е извършил престъпление по служба с две отделни деяния, от които са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък по мнението на прокуратурата.

Според обвинението за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.