Лавинообразният интерес към програмата за саниране е сред проблемите й, защото е далеч над финансовите й възможности, стана ясно на брифинг на МРРБ.

Сред причините за този нарастващ интерес е това, че въпреки че МРРБ предупреждава ББР да преустанови сключването на договори за целево финансиране, тази информация не достига да кметовете и те продължават да работят по нея. Решаването на този проблем обаче е във възможностите на следващо постоянно правителството.

Заместник-министър Виолета Комитова посочи, че програмата има принос към намаляване на общото енергопотребление в страна и е неразделна част от икономиката, в която са интегрирани десетки фирми. Два милиарда лева има по тази програма, като тя е насочена към 150 000 жилища и около 340 000 български граждани, добави тя.

Сред проблемите Комитова посочи необосновано високите референтни стойности в лева на квадратен метър за саниране на една сграда, като отчете, че частично това е коригирано - от 290 лева до 140 лева на квадратен метър и така, по думите й, този дефект донякъде е отстранен. Вторият проблем е свързан с методическите указания за допустимите дейности, които трябва да се заложат в проектите и в тях има такива, които се определят след тълкуване. В програмата не са заложени достатъчно ефективни мерки за контрол по изпълнението й.

Регионалният служебен министър Спас Попниколов съобщи, че сега се анализират данните за 257 сгради за това кои дейности са допустими или недопустими. Търси се решение на въпроса, няма да пострадат гражданите, допълни министърът.

В отговор на въпрос министър Попниколов съобщи, че експерти от междуведомствени работни групи до 6 март трябва да дадат становище какви спешни мерки за безопасността на шестнадесетте тунела с над средното ниво на риск трябва да бъдат предприети.

По отношение на нарушенията в обществените поръчки в ресорното ведомство, от министерството посочиха, че те не са от такъв характер, че да се отнесат към Прокуратурата, АДФИ и Сметната палата, а по-скоро са нарушения, които биха могли да се избегнат и поръчките да вървят по-бързо. Попниколов определи тези нарушения по-скоро като несъществени.

Заради сигнали за затруднена работа с Агенцията по геодезия, картография и кадастър от днес за изпълнителен директор на Агенцията е назначена Мима Чалева, която има опит в агенцията като главен секретар. Тя има ангажимент до една седмица на направи проверка и предложения за подобряване на работата.

Прегледът от трите седмици показва, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е в сравнително добро състояние, съобщи Попниколов. По думите му промените в ръководството на МРРБ не са предизвикали сътресения в системата и тя продължава да работи.

Той даде добра оценка на оперативна програма "Региони в растеж" на фона на останалите, като посочи, че трябва да се ускори процесът на разплащане по програмата, по която са договорени над 50 на сто от средствата.

Водната реформа е сред приоритетите на министъра и той обеща, че лично ще провери напредъка на проектите за язовирите, финансирани със заема от Световната банка.