Светият синод на българската православна църква взе решение да заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий (Мишев). До това решение се стигна след като на днешното си заседание Синодът изслуша доклад на анкетната комисия за поведението на архим. Дионисий.

Комисията беше съставена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим – Гл. секретар на Св.Синод.

Въз основа на данните изнесени в доклада Св. Синод реши, че са налице нужните основания да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий (Мишев) и възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим да съставят обвинителен акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.

През май 2016 г. Светият синод отстрани архимандрид Дионисий от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, пише ПИК. Наложена му беше и временна забрана да извършва богослужения.

Дионисий беше обвинен за финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и за честванията на Великден със заря и гвардейци.