Нов начин за заплащане на лекарствата обмисля Националната здравноосигурителна каса. Той е те да се заплащат на килограм тегло на пациента. Това обяви д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса, по време на дискусия за актуалните проблеми в лекарствената политика на държавата. Това щяло да засили контрола по изписване на лекарствата, както и разходите на болниците.

В момента средното тегло на българския пациент е 120 кг. Това показвали данни на НЗОК.

За решаване на проблемите в лекарствената политики, здравната каса е предвидила и още промени. В новия рамков договор за 2017 г. ще бъдат заложени механизми, засягащи плащането на онколекарствата, чрез въвеждане на автоматизирани смесителни, каквито има в големите болници, това ще увеличи контрола и ще направи по-точни и сигурни дозировките, пише 24 часа.

Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, като пациентите доплащат между 50 и 55% за тях, което е най-много. Това каза представителят на една от фармацевтичните компании Владимир Афенлиев по време на дискусията.

"В гражданина се появява една илюзия, че цените са най-високи, а те са на санитарния минимум. Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", посочи Афенлиев.

Той подчерта, че никъде в света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени. В същото време хранителните добавки нямат контрол, каза Афенлиев и обясни, че фармацефтичните компании страдат от това. Като един от основните проблеми пред фармацефтичните компании той посочи липсата на предвидимост и дългосрочност в политиката на министерството на здравеопазването през последните над 20 г. Той е категоричен, че този тип политика трябва да бъде консенсусна и да не се променя, без значение кой управлява, за да не се затруднява сектора.