Служебният премиер Огнян Герджиков разкри подробностите за нарушения в няколко министерства по време на правителството "Борисов-2". Това стана на пресконференция. Става дума за доклада с резултатите от проверката по министерства, която Герджиков разпореди на своите министри на 30 януари. За такава настояваха както бившият премиер Бойко Борисов, така и премиерът Румен Радев. Докладът обобщава административния капацитет на министерствата и тяхната работа, с акцент обществените органи.

Първенец по нарушения е Министерството на отбраната, което бе оглавявано от Николай Ненчев. Там през 2016 г. са проведени 113 процедури за обществени поръчки, от които са прекратени 31. Останали са 82 за доставка на стоки или услуги.

При извършения анализ на проведените процедури са установени нарушения при 45 от 82-те поръчки, разкри Герджиков. Става дума за нарушения на Закона за обществените поръчки. При 9 от поръчките има дори индикатори за измама и други сериозни нарушения. Тези случаи са предадени на Военна прокуратура.

Другите са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция. В много от тях са включвани условия, които са давали предимство или са ограничавали лица от участие, разкри служебният премиер.

Нарушения има и в Министерство на икономиката - дискриминация чрез условията на обществените поръчки, незаконосъобразно допускане на участници в тях, забавяне на стартиране на поръчки. Такива се наблюдават и в Министерство на здравеопазването и МВР.

В останалите министерствата не са установени съществени нарушения при обществените поръчки. Има единични административни пропуски, които не се отразяват върху поръчката. Става дума за министерствата на финансите, транспорта, младежта и спорта, околната среда и водите, земеделието и храните, труда и социалната политика, образованието, туризма и  енергетиката

Целият доклад на служебния кабинет ще бъде публикуван в пълния му вид в понеделник.

Герджиков заяви, че е отправил изискване всички обществени поръчки, които са неотложни и ще бъдат възложени от служебното правителство, да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите.