Ахмед Муса Ахмед е готов да жертва децата си в името на каузата и религията. С това твърдение психиатърът д-р Николай Попов днес взриви съдебната зала по време на поредното заседание от ислямското дело в Пазарджик. Лекарят бе призован като вещо лице с колежката си д-р Дора Атанасова и психоложката Елена Тимова. Тримата са изготвили съдебна психиатрично-психологически експертиза на личността на главния обвиняем в процеса.

По думите на д-р Попов, ромският имам не страда от психиатрични заболявания, не се води на отчет и е в състояние да осъзнава действията си и последиците от тях. Характерна е пълна отдаденост на каузата, макар да има вероятност тя да доведе до асоциален ефект. Експертът заяви още, че е забелязал личностна особеност, наричана на професионален език акцентуация, тоест – на границата между нормата и абнормалното. Тази характеристика дава знак, че човекът може да е вярващ докрай. Друг извод е, че Муса има данни да бъде лидер и да влияе на други хора.

Очаквано психиатърът бе атакуван с множество въпроси. Адвокатката на Mуса Елвира Панкова попита как е разбрал, че подзащитният й е готов да пожертва децата си. Д-р Попов обясни, че на въпрос какво би направил Ахмед, ако се наложи да жертва децата си за религията отговорът е бил положителен. Защитничката гневно поиска експертизата да не бъде приемана от съда, тъй като не е обективна и точна, базира се на предположения, а не на реални факти.

Обвиненият проповедник не скри гнева си от направените изводи. Той попита експерта дали лично е чул от устата му, че е готов да пожертва децата си по време на интервюто, което е продължило 3 часа. Според него, въпросат е бил кого обича повече – Създателя или децата си. Попов се задоволи да отговори, че след като тази дума е записана в експертизата, значи нея е чул.

Спорове предизвика и темата за шизофренията на проповедника. Според психиатъра, това заболяване се лекува. При някои пациенти е моментен епизод и се преодолява с времето.

При изслушването на частта от експертизата за личностните характеристики на друг обвиняем – Ангел Симов-Айри, стана ясно, че трите вещи лица в един и същи ден са провели интервютата със 7 от обвиняемите за анализ на психологическите им особености. Разговорите са водени в присъствието на прокурор.

За всички становището на двамата психиатри и психоложката бяха, че са в състояние да отговарят пред закона за деянията си.