Трима медици, изготвили съдебно-медицинска експертиза на обвиняемите по ислямското дело, ще бъдат разпитвани в днешното заседание в Окръжния съд. Призовани са вещите лица д-р Дора Панчева, д-р Николай Попов – психиатри, и психоложката Елена Тимова. От заключенията им ще се разбере в какво състояние са 14-тимата подсъдими и преценяват ли трезво действията си.

Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му са обвинени в проповядване на краен ислям и верска омраза към всички с различна от салафитската религия и в разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“ – както лично в молитвени домове, наричани месчити, така и по интернет.

Интересна подробност за Муса, сочен като техен духовен водач, е че към момента на изготвяне на експертизата не е показал симптоми на психична разтройство, каквото е описано в медицинските му документи от 1993 г., не страда от психиатрични заболявания и не се води на отчет. През 2004 г. Муса е изправен пред съда пак за разпространение на антидемократична идеология, но заради заболяването си – шизофрения, получава условна присъда и 4000 лева глоба. По следващото подобно дело, станало известно като „13-те имами“, Муса е единственият, който получи ефективна осъдителна присъда от Пазарджишкия окръжен съд. Решението обаче бе върнато от Върховния касационен съд към Апелативния съд в Пловдив заради процесуални нарушения и недостатъчно убедителни мотиви. До момента не е приключило.

Освен Ахмед Муса Ахмед, подсъдими в процеса са соченият за негова дясна ръка Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Стефан Александров-Сюлейман, Орхан Бързак, Веселин Стефанов-Вайдин, Райко Кърталов-Ремзи, Рангел Илиев-Малкия Ремзи от Пазарджик, пловдивчаните Ерджан Смаил, Александър Иванов-Банго, Йосиф Минчев-Юсню, асеновградчаните Ненко Щерев-Яшко и Стефан Димитров-Тефик, както и Александрина Ангелова-Мелекшен, от смолянското село Старцево.