България е подписала с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ" договор за ремонт на свои изтребители, съобщи генералният директор на корпорацията Иля Тарасенко.

"България не се отказа от ремонта на наши самолети, предаде Дарик. В края на миналата година бяха подписани редица споразумения, договорите за българските ВВС. Затова ние си сътрудничим с тях", каза Тарасенко по време на изложението на авиационно-космическа техника в Бангалор.

В края на 2015 г. на българският парламент ратифицира междуправителствено споразумение с Полша за ремонт и поддръжка на самолети МиГ-29 руско производство. Въпреки протестите на РСК "МиГ", полската страна отремонтирашест двигателя за 6,138 млн. евро.

През ноември миналата година военната прокуратура на България обвини министъра на отбраната Николай Ненчевав предотвратяването на сключване на договора за ремонт на български самолети с РКС "МиГ". По данни на прокуратурата, Ненчев е държал договорите в сейфа и не предприел никакви действия за изпълнението им.