Реших да не участвам като кандидат за народен представител на предстоящите парламентарни избори, обяви лидерът на „Движение „България за гражданите” Меглена Кунева при представянето на листите на формацията за вота през март.

„Повече от 15 години жизненият ми път е свързан с политиката. Винаги съм работила почтено и открито и винаги съм била водена от идеята да направя най-доброто за страната си. През това време изнесох много битки, понесох много отговорности, но нито за минута не съжалявам за тези години.

Днес имам нова задача – да дам път и да подкрепя млади политици със силна мотивация и желание да променят България. Такива политици в РБ има немалко и аз се радвам, че голяма част от тях са мои колеги от ДБГ.

Оставам в политиката, давам шанс на млади и компетентни хора. Няма да спра да следя и живея с двете най-важни за мен теми: Европейският съюз и oбразованието. Признавам, че те се конкурират в моето сърце”, каза Кунева.

Тя беше категорична, че решението ѝ да не се включва в листите не е заради призива на председателя на „Нова република” Радан Кънев към лидерите на РБ да се откажат от депутатски места.

„На приказки не обръщам внимание, особено когато се повтарят. Ако той (Радан Кънев – б.ред.) се оттегли, добре”, каза Кунева. За останалите председатели на партиите в Блока тя е убедена, че ще направят така, както виждат нещата.

На въпрос дали не се подготвя за еврокомисар тя отвърна, че номинацията е въпрос на правителството и въпросът би имал повече основания, ако е бил зададен, докато е действало правителството на Борисов.

„Нямам номинация”, посочи Кунева, но разкритикува факта, че страната ни все още не е посочила нов еврокомисар. Според нея това е безпрецедентно. „От декември досега да нямаме наша кандидатура е аргумент, че за България не е толкова важно, ако сме без еврокомисар”, смята лидерът на ДБГ.

По темата дали ще бъдат замразени пари за образованието по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кунева беше категорична, че няма спрени евросредства и няма да има.

Тя разясни, че миналото лято като просветен министър е спряла проекти заради съмнения за нарушения и дори ги е дала на прокуратурата. Става дума за два проекта, свързани с ромската интеграция в предучилищна и в училищна възраст. Имало е и наложени административни наказания на виновните лица.

Заради спрените от мен проекти миналото лято, сега няма спрени пари от ЕС, подчерта Кунева.