Ново проучване сред нагласите на избирателите показва минимална преднина на ГЕРБ пред БСП – 29,7%:28,7%. Това означава, че интригата остава. 1/4 още не са решили за кого ще гласуват. Това сочи проучването на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на вестник “24 часа”.

Смяната на правителството на Борисов с това на Огнян Герджиков, както и положителната оценка за първите действия на Румен Радев са възможни причини за сближаването на електоралните позиции между първите две партии. 

Пет партии изглеждат сигурни участници в следващото Народно събрание – ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и “Воля”. Раздробяването на реформаторското пространство на три части рискува да остави и трите субекта без представителство в парламента. Реформаторският блок все още успява да задържи определена инерция, но няма да бъде лесно да прескочи бариерата от 4%. “Да, България” и “Нова република” са с приблизително равни позиции, като трябва да се има предвид, че теренът на проучването беше само няколко дни след учредяването на “Нова република”, което се състоя на 31 януари, и тя все още не се е установила достатъчно добре в масовото съзнание. 


Докато се провеждаше изследването, “Движение 21” и АБВ сключиха споразумение да се явят заедно на избори, което може да даде евентуален електорален бонус. Дали това обединение ще привлече повече симпатии, остава да проверим в следващите проучвания. Интригата за крайния резултат ще се запази, като близо една четвърт от хората все още не са решили за кого ще гласуват. Въпреки почти изравнените електорални стойности между ГЕРБ и БСП повечето от хората са на мнение, че партията на Борисов ще победи.


Въпреки това над една трета от всички граждани не могат да преценят коя ще е първа политическа сила на изборите. Предоставихме възможност сред списък от определени личности респондентите да дадат своето мнение кой е най­-подходящ за министър-­председател. Бойко Борисов остава най­-предпочитаната фигура от всички други партийни лидери, като разликата между него и Корнелия Нинова е 4%. По-­надолу в списъка място намират Красимир Каракачанов и Веселин Марешки.


От днешна гледна точка може да сме сигурни и че следващото редовно правителство (ако се състави такова) няма да бъде еднопартийно, а ще е коалиционно. Заради това тествахме различни варианти на коалиционни формули, като сме се старали да предложим всички възможни реалистични варианти. Всеки от респондентите имаше възможност да посочи до три отговора. С най­-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и патриотите, като също толкова смятат, че най­-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с “Воля”. Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите.
 


По-­ниски са стойностите на коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-­ниският резултат се дължи най-­вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП. Тествахме и доколко се възприема участието в управлението на всяка от водещите партии. Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното е ДПС.
 

 


Изследването е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е “лице в лице” и е представително за пълнолетното население на страната. Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация по региони.