Окръжният съд в Пазарджик оправда окончателно кметът на пазарджишкото село Братаница Георги Спасов. Той бе обвинен за незаконно притежание на пистолет и боеприпаси.

През декември 2015 г. бил извършен обиск в къщата на Спасов. Полицаите откриват в шкаф, където се съхранявало бельото на съпругата му, пистолет "Макаров" с изтрити номера, 8 патрона за него, както и патрон за бойна пушка. Пред униформените кметът обяснява, че открил оръжието и боеприпасите при ремонт на стара постройка, в която живеел покойният му баща и предположил, че са негови.

Спасов свидетелствал, че предал оръжието и патроните на жена си със заръката да ги предаде в полицията в Пазарджик. Тя скрила пистолета и боеприпасите при бельото си, но забравила да ги занесе в областната дирекция на МВР. В хода на съдебното следствие беше установено, че при обиска в кметската къща са допуснати и процесуални нарушения.

Едно от поемните лица и разследващия полицай не са били в стаята и не са присъствали при откливането на незаконните оръжие и патрони, пише 24 часа. Всичко това даде основание на съда да обяви Георги Спасов за невиновен по повдигнатите обвинения.

Претърсването е къщата му бе извършено във връзка с разследване за изчезването на жителя на Братаница Йордан Асенов, баща на 6 деца, който по-късно беше открит убит в напоителен канал край селото. За тежкото престъпление бе осъден синът на кмета - Васил Спасов и двама негови приятели.