Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия областен управител Веселин Пенев. Заедно с него е обвинена и лицензираната оценителка Юлия Димитрова-Цекова.

Пенев, който подаде оставка след скандала с т.нар. „царски имоти” в София, е обвинен за умишлена безстопанственост и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата.

Димитрова е обвинена за това, че като лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на недвижимо имущество – частна държавна собственост.

Обвиненията към Пенев са няколко, предаде БТВ. Според прокуратурата на 8 юли миналата година той е сключил три неизгодни сделки и продал три недвижими имота – частна държавна собственост, за сумата общо от 658 870 лв. без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000 лв. без ДДС.

Освен това той продал и апартамент от 180 кв. м на човек, който нямал право да го купи. На следващо място, прокуратурата обвинява Пенев за ползвания от него държавен високопроходим автомобил, от който администрацията на София област нямала нужда – за разлика от самия Пенев, в частно качество.

Той живеел в къща с. Мало Бучино, а пътят дотам бил стръмен и без асфалтова настилка, което му създавало затруднения през зимата. Заради това админстрацията на София област се сдобила с джип и шофьор за него.