Пет формации ще попаднат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Разликата между първите две политически сили е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани между 10 и 17 януари. Те са били интервюирани по метода лице в лице. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“.

Българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Новият проект на Веселин Марешки "Воля" е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа. Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.