Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава. С тях се определя структурата на неговата администрация и стават окончателно ясни имената на поне част от нейните ръководители.

Радев ще има главен секретар – Димитър Стоянов, и началник на кабинета (журналистът Иво Христов). Началник на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова ще бъде Надя Младенова, бивш зам.-председател на младежкото БСП.

Президентът ще има секретар по външна политика (Атанас Кръстин), секретар по българското председателство на ЕС, секретар по сигурност и отбрана, секретар по правни въпроси (Емилия Друмева), секретар по правни въпроси и антикорупция, секретар по духовност и култура, секретар по регионално развитие, секретар по икономика и инвестиции, секретар по социални политики и здравеопазване, секретар по образование, наука и иновакции, секретар по вътрешна политика и гражданско общество и секретар за връзки с медиите.

От официалното съобщение от „Дондуков” 2 не се разбират имената на останалите секретари и дали към момента са назначени такива, предаде bTV. В президентската администрация ще работят комисии по българското гражданство, по помилването, по предоставянето на убежище, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания, по наименуване на обекти с национално значение и населени места.

Отделно от това, ще има пет съвета, които ще участват при вземането на решения: Съвет „Външна политика, сигурност и отбрана”, Правен съвет; Съвет „Духовност и култура”; Съвет „Икономическо и социално развитие” и Съвет „Образование, наука и иновации”.

С други свои укази държавният глава назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.