Средната заплата в България ще се увеличи до 1039 лв. през тази година. През 2018 г. пък се очаква да достигне 1125 лв. Това показват прогнозите на икономисти, представени на финансовия форум Euromoney във Виена.

Според данни Националния статистически институт към края на минлата година среднoтo заплащане у нас е било 954 лв. Aнализаторите на банковата група смятат, че тази година ще има минимално ускоряване на растежа до 3.6% или с 0.1% спрямо 2016 г., предимно заради вътрешното търсене и индивидуалното потребление. „Индивидуалното потребление ще получи подкрепа от солидното повишение на заплатите, докато темповете, с които се създават нови работни места ще преминат на по-ниска предавка, тъй като недостигът на работна ръка вече ограничава увеличаването на икономическата активност в някои сектори“, казва икономистът Кристофор Павлов.

Според него домакинствата са по-уверени за стабилността на своите доходи и работни места, а банките имат по-голямо желание да кредитират. Това от своя страна ще подобри перспективите пред сектора на жилищното строителство, което може да доведе до по-висока строителна активност, така и до повишаване на цените на жилищата през 2017 и 2018 г.

От финансовата институция очакват спад на безработицата с 0.9% през тази година до 6.8% и с още 0,8 на сто през следващата. През 2017 г. Брутният вътрешен продукт на човек от населението у нас ще се увеличи с 669 лв. до 13 398 лв. в сравнение с миналата, сочат прогнозите. Банкерите очакват и реален ръст на износа от близо 5% през 2017 г. „На фона на много силната позиция на страната – солидна инерция при растежа, двойни излишъци в бюджета и по текущата сметка и значителни по размер фискален и валутен резерви – непосредствените последици от оставката на правителството на ГЕРБ върху растежа и провежданите политики ще останат ограничени“, коментира Павлов.

Според него растежът на икономиката се очаква да остане силен в началото на 2017 г. Ако парламентарните избори не променят рязко ситуацията у нас и доведат до по-дисфункционални политики, пикът на икономиката ще е в края на 2017 г. или в началото на 2018 г., коментира още Кристофор Павлов.