Започва седмицата на голямата рокада. След броени дни от сградата на президентската институция ще си тръгнат Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. В техните столове ще седнат Румен Радев и Илияна Йотова, които българите избраха за новата президентска двойка на България.


През тази ударна за политиката седмица най-напред Румен Радев ще се закълне пред Народното събрание. Това ще стане още в четвъртък, 19 януари, а след това официално ще встъпи в длъжност, припомня “24 часа“.

Церемонията по предаването на президентския пост ще се състои на 22 януари, неделя пред Паметника на Незнайния воин.

По традиция на тържествената церемония в парламента присъства патриархът, от когото се очаква да благослови президентската двойка Радев - Илияна Йотова.

Премиерът в оставка Бойко Борисов вече обяви, че ще отиде както в парламента в четвъртък, така и в неделя на площад "Ал. Невски". Гвоздеят на церемонията в Народното събрание е голяма програмна реч, в която Радев ще обяви приоритетите на своя президентски мандат.

На 22 януари, неделя, с ритуал пред Паметника на Незнайния воин генералът ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Предвидена е прощална реч, в която Плевнелиев ще отчете постиженията на своя мандат.

След това за последно ще приеме строя на почетната гвардейска част. Гвардейският духов оркестър ще изпълни химна на България, по време на което ще прозвучат 21 артилерийски салюта по повод смяната на върховния главнокомандващ.

Реч ще държи и Румен Радев, в която отново ще заяви своите основни приоритети, вече изложени пред Народното събрание.

Програмата предвижда двамата президенти да положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание да отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Преди 5 г. след ритуала старият президент Георги Първанов и новият Росен Плевнелиев отидоха в храма "Св. Александър Невски", където запалиха свещ. Предполага се, че сега това ще направят и Плевнелиев, и Радев. 
Освен това в храма ще бъде отслужен тържествен молебен в чест на встъпването в длъжност на новия държавен глава.

Заедно с премиера Борисов на площада ще бъдат и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиери и министри от кабинета в оставка, както и депутати от различни парламентарни групи, чужди посланици и военни аташета.

От площада церемонията ще се пренесе на "Дондуков" 2 в сградата на президентската администрация. В официалната Гербова зала Плевнелиев и Радев ще си направят протоколни снимки, а по-късно в т.нар. Зелена зала двамата ще имат среща на 4 очи

Плевнелиев вече обяви, че ще използва случая да разговаря със своя приемник по казуса с полуостров Крим.

В същото време вицепрезидентът Маргарита Попова ще заведе приемничката си Илияна Йотова до нейния кабинет. Двете дами също ще имат среща тет-а-тет. Накрая новата президентска двойка ще изпрати старата до изхода на "Дондуков" 2.

След 5 г. пауза в новата президентска администрация най-вероятно ще бъде обзаведен кабинет за първата дама Десислава Генчева. На “Дондуков” това не е прецедент, свои кабинети там имаха Зорка Първанова и Антонина Стоянова.

Ден след като поеме поста, новият президент Румен Радев ще стартира политически консултации за съставяне на служебен кабинет. Той ще покани на "Дондуков" лидерите на парламентарните партии. После се очаква още до края на седмицата да обяви служебния кабинет.