Министерството на енергетиката започва проверка на централите, които предоставят студен резерв на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по "Нова телевизия" днес. Причина за проверките е, че през изминалата седмица в три от централите, които трябва да предоставят тази услуга, е имало аварии и студеният резерв не е можело да бъде активиран, за да задоволи нуждите от потребление в пиковите часове. Това са ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, и трите собственост на Христо Ковачки.

На трите централи ще бъдат наложени санкции, чийто размер ще стане ясен през февруари, стана ясно от думите на директора на Централното диспечерско управление към Електроенергийният системен оператор (ЕСП) Пламен Герджиков, който в петък участва в пресконференция, на която беше представена актуалното състояние на енергийната система.

Причини за авариите

"По отношение на студения резерв имаме много сериозни притеснения, защото неговото предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата", каза Петкова. Проблемът при ТЕЦ "Бобов дол" беше замръзнали въглища, заради които и местната топлофикация - също собственост на Ковачки, остави без отопление жителите на Перник. При ТЕЦ "Русе" аварията продължи по-дълго, като причината е била замръзването на Дунав и невъзможността централата да се охлажда. За ТЕЦ 3 "Димитровград" не стана ясно какъв е проблемът.

През миналата седмица проблем е имало и с "Мини Марица-изток" заради авария на претоварач, както и замръзване на въглищата, което е довело до намаляване на доставките. Повредата обаче е била отстранена за ден и мините вече работят с максимален обем на доставки, стана ясно от думите на Петкова.

Без режим на тока

До режим на тока няма да се стигне, беше категорична Петкова. Тя увери, че състоянието на електроенергийното потребление и производство се следи денонощно. По думите й износът, който беше спрян в първия час на 13 януари, ще бъде възстановен при първа възможност. Тя допълни, че тази мярка е взета като превенция за недостиг на електроенергията за вътрешното потребление.
От сайта на ЕСО се вижда, че на 13 и 14 януари потреблението в най-пиковите часове не е преминало критичните 7 хил. мегавата, както беше през предишните няколко дни. Прогнозите обаче сочат, че през новата седмица отново се очаква повишение на потреблението, макар и не с толкова високи стойности.