2017 г. ще бъде "Годината на Източна Европа" за британските туристи, като най-предпочитаните дестинации ще бъдат България, Хърватия и Полша, сочи проучване на Travelzoo, цитирано от Travel Daily.

Източна Европа се очертава като топ дестинация за британците, а Brexit и нестабилността на паунда са основните фактори, които карат жителите на Великобритания да разширят кръгозора си в търсене на идеалната дестинация за своя отдих, пише сайтът на Bloomberg TV Bulgaria.

На фона на продължаващите терористични актове и несигурността в средносрочен план, която тегне над британския паунд, британците избират да скъсат с традиционните си дестинации и да се впуснат към проучване на изгряващи звезди в небосклона на туристическите дестинации, като Хърватия и България.

Проучването "Travelzoo - Тенденции при пътуванията Пролет 2017" показва, че близо половината от британците избягват традиционните дестинации в Западна Европа, защото се притесняват за своята сигурност, докато други 17% заявяват, че слабостта на паунда влияе силно на избора им на туристическа дестинация през 2017 г.

Така например над една трета от британците планират почивка в рамките на Великобритания през настоящата година, което е ръст от 7% на годишна база, но милиони туристи предпочитат да пътуват в чужбина, като тенденциите за пътуване през пролетта показват, че Централна и Източна Европа като цяло е по-предпочитана от жителите на Обединеното кралство в сравнение с традиционния им избор - Испания. 12% заявяват, че правят планове за почивка в ЦИЕ, докато за Испания са се запътили 10%.

Проучване на Travelzoo наскоро показа, че британските туристи ще похарчат поне 10% повече за своята ваканция през 2017 г. в сравнение с други години, като причините са по-слабия паунд и покачването на цената на петрола.

Джоел Брандън-Браво, управляващ директор на Travelzoo във Великобритания заяви по този повод, че "шест месеца след вота за напускане на ЕС е окуражаващо да се види, че британците са избрали Източна Европа като приоритетна дестинация за 2017. На фона на продължаващата забрана за полети до Шарм еш-Шейх (Египет) и Тунис, както и несигурността по отношение на стойността на паунда, държави като България и Хърватия, които са извън зоната на еврото, предлагат по-добри обменни валутни курсове и отлични възможности да се получи повече стойност за парите, с които разполагат британските туристи".

Въпреки че проучването показва, че България, Хърватия и Полша са най-популярните ваканционни дестинации в Източна Европа тази година, 45% от британците, които смятат да изберат тази дестинация, признават, че никога преди не им е и хрумвало да изберат тази дестинация за почивката си.

Брандън-Браво казва още, че "туристите от Великобритания, които сега се насочват към тези дестинации няма да бъдат разочаровани. Ако вземем например Балканския полуостров - брегове му са в непосредствена близост до бреговете на Италия. Те се радват на същото топло време и прекрасни плажове, езера и планини и представляват чудесна възможност за британците да опознаят прекрасни нови дестинации за пътуванията си".

"Фактът, че британците обмислят по-достъпна алтернатива за своята ваканция през тази година определено е и позитивна новина за индустрията - особено след турбулентните 18 месеца. Миналата година ние се оказахме прави в прогнозите си, че 2016 г. ще бъде годината на САЩ, така че сме уверени, че това покачване на популярността на Източна Европа ще достигне свой пик през 2017 г.", заявява в заключение Брандън-Браво.