ГДБОП-Варна разпространи кадри от акцията си, при която митничари от морския град бяха арестувани за корупция.

Обвинението, повдигнато от прокуратурата, е за участие в организирана престъпна група, искала и получаване подкупи. В нея, освен митнически инспектори, участвал и спедитор.

Към момента по случая са задържани шестима души, на петима – началникът на пункт Варна -Запад и началниците на смени, е наложена 72-часова мярка за задържане, а на един - парична гаранция в размер на 5000 лева. 

При извършените в хода на операцията над 70 претърсвания са намерени и иззети повече от 711 000 лева, които по първоначални данни са предадени или предназначени за възнаграждение на корупционно извършена услуга.

Групата е действала при изключителна конспиративност. Според данните спедиторите са събирали сумите за митничарите - около 1500 лева на контейнер. Срещу парите, давани на началниците на смени, са се извършвали действия, които митническите служители са длъжни да извършат. Пример за такива са максимално бързо обработване на документите и освобождаване на съответните товари. Чрез корупционната практика обаче спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми.

Установено е, че началникът на пункта и началниците на смени се събирали всеки месец в дома на единия от задържаните, където всеки се е отчитал за това колко контейнера и на кои спедиторски фирми са извършени съответните действия по обмитяване. Тази отчетност е документирана включително и с намерените у тях отчетни листове при извършените обиски.