Няма режим на тока и няма да има такъв. Това заяви на пресконференция днес министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Изказването е отговор на появила се информация, че от БСП готвят протести заради хипотетичен режим на тока. "Подобни манипулации са опасни и рисковани", изтъкна министърът и определи поведението на БСП като политическа немощ.

Петкова подчерта, че електроенергийната система в страната е стабилна, АЕЦ „Козлодуй“ работи на пълна мощност, доставките на природен газ са ритмични, няма населени места без топлоподаване. Тепърва обаче започват проверки във въглищните централи дали реално имат наличности, за да гарантират студения резерв. Причината е, че три от шестте дружества, които трябваше да реагират с допълнителна мощност, не са успели.

По данни на енергийния министър проблемът на ТЕЦ „Бобовдол“ е бил замръзнали въглища, на теца в Русе – замръзването на р. Дунав и невъзможност за охлаждане на централата, а при теца в Димитровград – отново проблеми с пробив в котела, който вече е отстранен и централата ще заработи, съобщава bTV. Тепърва ще се изчислява с колко ще бъдат санкционирани дружествата. От понеделник експерти на енергийното министерство тръгват на проверки на място дали въглищните централи поддържат необходимите количества за гарантиране на резерва. Санкциите се начисляват почасово за забавяне в реакцията или недостигане на договорената мощност.

Петкова успокои, че са взети превантивни мерки, за да не останем на тъмно и студено, ако температурите отново паднат. Тя добави, че нуждата от активиране на студения резерв ще претърпи корекция с оглед температурните промени и износът на ток ще бъде възстановен в първия възможен момент. Временно отклонените количества енергия от борсата ще бъдат възстановени през следващ период.