Росен Плевнелиев е разговарял с вицепрезидента Маргарита Попова за първи път от близо една година. Това е станало в четвъртък.

Това разкрива самият държавният глава в интервю за 24 часа. Срещата на Плевнелиев с Попова е била вследствие интервюто му пред Нова тв, в което държавният глава призна, че не е контактувал с вицето си цяла година.

“Както винаги, бях честен, посочих много ясно проблема. Защото аз съм президент, но и инженер. За да решиш един проблем, трябва да го посочиш. За да си оправиш колата, трябва да вдигнеш капака. Един инженер е свикнал да оправя нещата, да ги пипне”, образно обясни президентът.

“Това е начинът, по който и двамата с нея действаме - да, ние сме различни, но и двамата разсъждаваме институционално. Знаем, че държавата, президентската институция и демокрацията са над нас. Народът е над нас. На народа му е омръзнало от сапунени сериали и от противопоставяне”, обясни държавният глава.

И призна: “Да, ние си казахме кривиците, но и си казахме, че както досега в края на всяка година бяхме заедно и се отчитахме редовно, и на предстоящата пресконференция за края на мандата ние отново ще бъдем заедно като символ на това, че сме различни, но над нас е национално отговорният подход. Да, имаме своите различия, които не крием, но ще си тръгнем заедно от тази институция. Искаме да сме символ не на балкански подход, в който видяхме разправии, караници, оставки на вицепрезиденти. За първи път президентът и вицепрезидентът ще дадат и последната си пресконференция заедно, ще си тръгнат заедно. Но бяха честни към народа да посочат и различията си”, затвори темата президентът Плевнелиев.