С нови стопани за следващите 20 години се сдобиха плажовете „Къмпинг „Оазис” и „Къмпинг Нестинарка” в Царево, „Дюни-юг” в Созопол, „Обзор-юг”, „Нов плаж „Свети Влас” и „Свети Влас-изток” в Несебър. Концесионерите са определени след проведени конкурси.

„Вече са избрани концесионерите на шест плажа на Българското Черноморие. На плаж „Нестинарка” предложението на концесионера „Перла турист” ООД бе 0,36 лв за ползване на 1 брой чадър и 0,36 лв. за 1 брой шезлонг. Това означава, че за лято 2017 г. това ще бъдат цените за този плаж като цената е фиксирана в 20-годишен договор”, коментира пред Нова министърът на туризма Николина Ангелкова. 

За концесионер на плаж „Къмпинг „Оазис” е определен „Оазис бийч” ООД. Той ще предлага цена на чадър и на шезлонг от по 6 лева в платената зона.

Концесионер на „Дюни-юг” е „ГБС-ТУРС” ЕАД. Цената за ползване на чадър и шезлонг там ще бъде по 7 лева за всяко съоръжение.

Плажът „Обзор-юг” ще се стопанисва от „Еспи Агро” ООД. Плажуващите там ще плащат по 3 лева за шезлонг и също толкова – за чадър. Концесионер на „Нов плаж „Свети Влас” и на „Свети Влас-изток” е „Венид Бийч” ООД. Цената на шезлонг и на чадър и за двата плажа е от по 8 лева.

„Перла турист” ООД е концесионер на плаж „Къмпинг „Нестинарка”. За ползване на чадърите и шезлонгите там ще се заплаща с по 0,36 лева.

Кабинетът одобри и подписването на допълнително споразумение с концесионера на морски плаж „Аркутино” за извършване на укрепителни дейности на намиращия се в него вълнолом.

„Нашият анализ показва, че е много важно от една страна да продължим промените в Закона за Черноморското крайбрежие за групиране на плажовете. Така ще се насърчи участието на повече желаещи да стопанисват плажовете.Защото там, където има само един кандидат, няма как да има състезание. Такъв е и случаят с къмпинг „Оазис” и плаж „Свети Влас”, където се е явил само един кандидат”, добави министърът на туризма.

От Министерството на туризма очаква ръст между 5 и 7% за целия зимен сезон.