Повече от половината дизелови коли при минус 20 градуса не палят, а в „Пътна помощ” има стотици сигнали за закъсали автомобили.

Дори при минус 9 градуса горивото замръзва, най-често защото в резервоара има вода.

„Тази вода се получава от използването на биодизел, който се примесва с нефтения дизел. Когато водата се отложи, тя е по-тежка от нафтата, остава на дъното и първото, което сондата засмуче от резервоара е тази вода”, обяснява Тодор Желев, началник експлоатация в СБА.

Можете да използвате и добавки за дизел, които се продават на всяка бензиностанция.

„Можете да използвате също така спирт за горене. Той се смесва с водата и вече може да премине през горивопровода, без да замръзне”, изтъкна Желев пред БТВ.

От сутринта Ивелин Маринов е приел 4 автомобила за размразяване. Два часа са необходими, за да се размрази кола в сервиз.

За проблемите при новите коли има и конструктивни причини.

„Това е горивният филтър, изложен е, нищо не го предпазва, много лесно замръзва. Цялата луга и сняг се лепи отдолу под автомобила”, каза Ивелин Маринов, майстор.28-годишните руски машини нямат проблем с паленето в студа. „И на минус 30 палят. Горивопроводите и филтърът са скрити, няма нищо изложено на външна температура”, допълва майсторът.

При любителските размразявания протичат помпи, уплътнения и гумички. „Виждал съм с газови лампи директно под тръбата”, отбеляза Ивелин.

В студено време лесно падат и акумулаторите, затова е хубаво да си ги държите вкъщи.

Ако не можете да си оправяте колата и тя замръзва всяка сутрин, е хубаво да си купите ключ 10 или 13, за да си откачате сами акумулатора.

Могат да замръзнат ключалките, за тях също има спрейове, или гумените уплътнения - те се мажат с течен парафин от аптеките. Ако не ви се стържат сутрин стъклата, също може да ги напръскате със спрей, който ще разтопи веднага леда.