Планът на прокуратурата срещу бягството на осъдени бе подкрепен единодушно на първо четене от депутатите в парламентарната комисия по правни въпроси, но част от идеите бяха поставени под съмнение. Като най-спорно се очерта предложението за издаване на заместващи лични документи при забрана за напускане на страната. Върху тази идея на екипа на главния прокурор Сотир Цацаров възникна спор дали няма нарушаване на основни човешки права.

Пакетът от предложения на държавното обвинение цели затягане на режима върху изпълнението на мерки за неотклонение, както и прекратяване на теча на информация при разследванията срещу магистрати.

Държавното обвинение настоява най-леката мярка за неотклонение – "подписка", изрично да включва "забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на полицията". При "домашен арест" се предлага налагане на електронен контрол върху жилището, който може да включва поставяне на гривни за проследяване.

Най-радикалното предложение е, когато на обвиняем или подсъдим бъде наложена забрана за напускане на страната. Прокуратурата иска властите временно да конфискуват личните му документи за самоличност, така че вероятността да мине през границата да бъде сведена до минимум. Вместо това да му бъдат давани временни документи.

Отделно се предлага автоматично налагане на режим "задържане под стража", ако някой бъде осъден на повече от 10 години затвор, макар и с неокончателно влязъл в сила съдебен акт. От държавното обвинение настояват още присъствието на подсъдимите в съдебната зала, когато делото се разглежда на втора инстанция, да стане задължително.

Мерките срещу теча на информация по разследванията също са радикални. Цацаров предлага само главният прокурор да може да иска прилагане на СРС-та срещу магистрати, а само председателят на Върховния касационен съд да може да ги одобрява.

Пред депутатите Сотир Цацаров обясни, че прокуратурата се е решила да направи тези предложения, защото обществото очаква мерки. Той допълни, че целта е била основно да се провокира дебат по въпроса. По отношение на СРС-та срещу магистрати Цацаров каза, че в 95% от случаите разследваните разбират, че са "на контрол" в рамките на 2 часа. Затова той иска да се ограничи максимално кръгът от хора, които знаят за подслушването.

"Ние нямаме време да си играем на работни групи и експертни оценки. Време е да действаме", призова главният прокурор депутатите, въпреки че в началото на дискусията настояваше само за дебат по идеите на прокуратурата. Цацаров остро реагира на идеята на правосъдното министерство да се направи оценка дали пакетът от мерки не нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека. Той даде да се разбере, че не одобрява подобен анализ, който би забавил приемането на идеите на прокуратурата.

Основният проблем се крие в издаването на временни документи. Ако те се различават от обикновените документи, то това би накърнило правата на гражданите, защото всички ще разбират, че имат проблеми с властите, макар да не са осъдени. Това би затруднило участието им в гражданския оборот и личните им отношения с хората.

По време на дискусията от МВР обявиха, че не са готови да издават подобни заместващи документи. Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов каза, че за въвеждането на подобна мярка има нужда и от промяна в други закони.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова каза, че приемането на мерките би дало резултат, но също изрази опасенията си от нарушаване на човешките права при издаването на временни документи. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов поиска все пак от правосъдното министерство да направи анализ на предложението.

Въвеждането на подобни документи би било много спорна мярка, която без никакво съмнение ще доведе основно до разходи за държавния бюджет, но не е ясно какъв ще е резултатът от нея. И в момента граничният контрол по границата ни с Гърция и Румъния е занижен. Властите в повечето случаи не използват четци за проверка на личните карти, а само ги поглеждат и ги връщат на пътниците. Ако временната карта е неразличима с просто око от нормалната лична карта, бягството на осъдени би продължило. Контролът би станал направо невъзможен след влизането на България в Шенген.

След заседанието на правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров призна пред журналисти, че издаването на временни документи не е "най-умното решение" за затягане на контрола. Той обаче изтъкна, че трябва да се направи нещо по въпроса, защото осъдените продължават да бягат.

"Не можем да стоим само ей така. Дайте да променим закона балансирано между наказателната репресия и човешките права. При един променен закон виновна (за бягството на осъдени) ще е само съдебната система", обясни главният прокурор.

През последните няколко години редица осъдени престъпници се изплъзнаха от българските власти и все още са в неизвестност. Сред тях бяха признатите за виновни за рекет и сформиране на организирана банда дупнишки "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, осъдените за убийството на студента Стоян Балтов – Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, както и осъденият за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

ТrafficNews.bg