Продължават разговорите за подкрепа на нов външен дълг от 8 млрд. eвро (16 млрд. лева), коментира пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов.

Коментарът му дойде след днешния провал на гласуването на ратификацията на плановете за нов дълг заради раздора на партиите в управлението.

Реформаторският блок настоява дебатът между парламентарните групи да продължи.

"Снощи решението на парламентарната група беше да не се подкрепи новият дълг. Това наложи да се направят тези консултации днес", посочи той. Следващата среща е утре, вдругиден и така, каза Каракачанов.

"Дебатите могат да продължат, дебатът си е дебат, гласуването си е гласуване. Преди да се стигне до гласуване, трябва да бъде обяснено на цялото българско общество и на целия парламент за какво става дума, защото става въпрос за една тема, която събужда много въпроси", добави той. Каракачанов отбеляза, че 8 от тези нови 16 млрд. лева са заложени в бюджета за тази година.

На въпрос за заплахата на премиера Борисов да подаде оставка, ако не бъде подкрепен новият дълг, съпредседателят на Патриотичният фронт каза, че никой не ги е заплашвал и не смята, че това е подходът.

"Когато искаш някой да те подкрепи, трябва да го убедиш, а не да му поставяш подобни условия. Вариант, при който някой ни казва в 12 без 5 или - или, няма. Затова решението снощи на ПГ беше да не бъде подкрепяна тази ратификация. Точно поради тази причина днес се появи и министър Горанов да обяснява", добави Каракачанов.

Премиерът е свободен човек, има пълното право да си подаде оставката, когато си реши, само че той трябва да поеме отговорността, че в момента се водят преговори за 15 млрд. евро от еврофондовете, коментира и депутатът от ПФ Димитър Байрактаров. Не може да се говори за дълг 16 млрд. лв., при положение че не е изтекла 2015 г., тепърва през декември ще се разглежда бюджетът за 2016 г., посочи той. По думите му, за да има дълг, той трябва да бъде заложен в бюджета.

Има шум в системата по отношение на рефинансирането на дълга,

което разбираемо афектира колегите ми в Реформаторския блок и от Патриотичния фронт, каза пред Радио К2 народният представител Антони Тренчев от Реформаторския блок (ДБГ), член на комисиите по контрол на ДКЕВР и контрол на европейските средства в 43-то Народно събрание.

"Ние знаем, че мярката е необходима, но всички партньори трябва да бъдат убедени в това, а начинът й на представяне не беше най-добрият. Призовавам вицепремиера Бъчварова да координира по-добре диалога между партньорите, да дойде министърът на финансите в парламентарните групи, да обясни предложението си, защото ние в крайна сметка сме парламентарна република, казва Антони Тренчев.

По думите му мярката с рефинансирането на дълга е неизбежна, но механизмът на прокарването й от финансовия министър не е бил най-удачният. Намирам този маниер за остатъчен рефлекс на мандатоносителя ГЕРБ, които живеят с чувството, че са с абсолютно мнозинство и се опитват понякога силово да прокарват решенията си, коментира още депутатът.

Водещи са ГЕРБ и те трябва да убедят в правотата си останалите партньори, добави Тренчев, като отбеляза, че подходът на финансовия министър предизвиква разочарование в партньорите заради силовият си маниер и слабата разяснителна кампания за хората.

По отношение на реакциите на БСП и опозицията, Тренчев подчерта, че популизмът и манипулациите в изказванията им целят единствено политически дивиденти при толкова важна за държавата тема.

Наричате емисионна програма дълг, но всъщност финансовият министър ни предлага един добър инструмент за управление на държавния дълг, заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев. Най-същественото в тази ситуация е да се каже, че няма нов дълг, не гласуваме нов дълг и не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за 2016 г., заяви по-рано днес Радан Кънев от парламентарната трибуна на Народното събрание.

България има стабилно управление, което се познава по това, че не си актуализира бюджета три пъти годишно, каза Кънев. По думите му, в момента финансовият министър предлага един добър инструмент за управление на държавния дълг. Такъв е инструмент се използва от много други страни в Европа. От тази година занапред ще го използва и България.

Атаката беше очевидна срещу това решение. Всяка опозиция би атакувала. Ние бихме атакували и по-силно и по-грамотно от вас, каза той. По думите му, пред РБ седи политически избор дали да пожъне огромен дивидент, като започне да наричаме емисионната програма нов дълг. Ще дойде време и за ново управление и благодарение на подобен инструмент опозицията ще управлява по-добре, каза Кънев.

TrafficNews.bg