Командированите съдии са зависими от ръководството, защото от него зависи докога ще запазят постовете си и дали няма да се върнат на по-ниските си позиции.

Владимир Вълков, съдия от СГС разкри, че се правят изключително рядко конкурси в съдебната система, заради това се налага да се командироват съдии. Това е несериозно. За да се спестят 800 лева и да се гарантира независимост на съдиите е несъвместимо, посочват съдиите. Те признаха, че единствено от председателят на съда зависи кого да привлече в състава, разкри Вълков. Аз имах късмет да работя в такъв състав. Не разбрах защо бях откомандирован, въпреки, че добре се справях с работата.

Командироването заобикаля провеждането на конкурсите и запълва дупките в съдебните състави. В СГС това не се прави по правилата. За да запазят позициите си, командированите съдии трябва да са лоялни към ръководството, да решават както трябва по определени дела и др., разкри Шекерджийски.

Ако решаваш делата по съвест, се оказва, че ти биваш разкомандирован, посочи Вълков. В натоварените съдилища е практика да се взимат съдии, които са специализирани за сметка на такива, които са гледали всякакви дела. Откомандироването се случва и при друг случай - преразпределено е делото "Батко", даде пример той.

Ние се опитваме да променим тази порочна практика. Трябва да има приемственост, делата да се гледат от съдии със стаж. Тези нередности сме ги разказали и на ВСС, призна Шекерджийски. Вероятно трябва да се направят промени в законите. При голяма смяна на ръководството на СГС този проблем би се категорични са магистратите.

TrafficNews.bg