1227 лв. е общият доход средно на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на миналата година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Данните показват, че разходът на човек се увеличава с малко над 3% за година и достига до 1171 лв.

Най-голям дял в доходите се заемат от заплатата, следват доходите от пенсии, от самостоятелна заетост, социално осигуряване и социални помощи.

От НСИ отчитат още, че на годишна база единствено доходите от заплата намаляват с по-малко от процент. Ръст е отбелязан при парите от самостоятелна заетост (от 85 на 96 лв.),  от пенсии (от 311 на 314 лв.), от социално осигуряване и социални помощи (от 43 на 49 лв.).

Най-много пари домакинствата продължават да харчат за храна, следват разходите за жилище, транспорт и съобщения.

През четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2013 г. харчовете за храна и безалкохолни напитки намаляват от 387 на 375 лв., за жилище нарастват от 176 на 200 лв., за транспорт и съобщения се увеличават от 124 на 126 лв. за периода домакинствата са харчили с малко над 5% по-малко за здравеопазване, а с над 14% повече – за облекло и обувки. Разходите за алкохол и цигари остават без промяна.

TrafficNews.bg