Българинът се страхува най-много от рак, боледува от алергии и умира от сърдечносъдови заболявания. Това съобщи проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, на дебат за лечението на сърдечните заболявания, организиран от в. “Труд” и Народното събрание.

Данните са от проучване на “Алфа рисърч” сред 1026 души от януари. Половината признали, че се боят от рак, а 20% - от сърдечна болест.

Статистиката за 2013 г. обаче сочи, че 65,1% от смъртните случаи у нас са причинени от сърдечносъдово заболяване, каза здравният министър д-р Петър Москов. През 2010 г. делът им е бил 67,5% по данни на националния консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков.

"Макар че този показател пада, остава 2 пъти по-висок спрямо средното за Европа. Затова и диагностиката и лечението на сърдечносъдовите болести е сред акцентите в управленската ни програма", добави министърът и уточни, че от 2016 г. в здравната система ще се финансират резултати.

Това щяло да стане с промяна в Закона за здравното осигуряване, която е внесена в парламентарната здравна комисия. “Залага се задължение на здравната каса да закупува услуги за осигурените от лечебните заведения при най-добри условия”, каза д-р Москов. Той обясни какво означава това с пример от инвазивната кардиология.

“В някои катетеризационни лаборатории 70% от изследванията са на по същество здрави хора. Това означава не просто допълнителен разход, а и възможност за сериозна увреда, включително инвалидизация и смърт. Резултатът трябва да е един от ясните критерии, по които касата ще разглежда работата на инвазивните лаборатории”, каза д-р Москов. Критериите се очакват в протокол, изработен от експерти в специалността.

При въвеждането на инвазивната терапия при остър инфаркт през 2008 г. над 60% от пациентите не получаваха стандарта за съвременния свят - реперфузионно лечение, което е страшно, каза доц. Финков. Сега 56% инфарктите се лекуват интервенционално, а смъртността пада от 6,5% на 4,5% за 4 г. до 2012 г.

Може би е нужно ресертифициране на катетеризационните лаборатории, за да се види покриват ли всички критериите за спешен прием, предложи проф. Начев. Вече сме предложили съвместни проверки на качеството от екипи от инвазивни кардиолози и кардиохирурзи, напомни проф. Юлия Джоргова, шеф на кардиологията в “Св. Екатерина”.

Паралелното здравеопазване, липсата на персонална отговорност и влиянието на свещените крави при вземането на решения са сред най-големите проблеми на сектора, каза проф. Людмил Бояджиев, шеф на кардиохирургията в Националната кардиологична болница.

Председателят на парламента Цецка Цачева и здравният министър д-р Петър Москов обсъждат здравната реформа по време на дебат за лечението на сърдечносъдовите заболявания, организиран от в. “Труд” и Народното събрание.

TrafficNews.bg