Голям е интересът към кампанията за безплатно саниране и надпреварата вече започна. Десетки са тези, които са заявили желание и започват да сформират сдружения на етажните собственици, с които да се включат в надпреварата. Много въпроси остават без отговор, а има и притеснения. Ето някои въпроси, на които отговори председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в ефира на нова телевизия.

 Защо е нужно да се формират сдружения и дали това няма да доведе до възникването на някакви задължения за собствениците на апартаменти?

"Формирането на сдружения се налага, защото етажната собственост трябва да има юридическо лице, което да я представлява. Някой трябва да взима решения и да излъчи представителят, който ще комуникира с общината по време на изпълнението на проекта. Сдружението се създава с една единствена цел – участие по тази програма. След като бъде изпълнена, сдружението може да се закрие”, обясни  Добрев. 

Дали ще останат остъклени терасите и ще се наложи ли да се разрушават?

„Трябва да има сравнителна унификация на терасите. Там, където има остъкления, няма да се връщат в оригиналния си вид. Това, което ще препоръча проектантът, е там, където са затворени терасите, това да бъде направено по един и същ начин – с енергийна ефективна дограма”, обясни Добрев.

Ще има ли прехвърляне на задължения и възможност членовете на сдружението да носят отговорност за чужди кредити? 

"Вървят анонимни листовки, които плашат хората. В тях се твърди, че ще плащат общи сметки, че има опасност да си загубят собствеността. Тези твърдения са неверни и се правят с цел да се разколебаят хората и програмата да се провали. Тя обаче няма да се провали, защото вече има 24 заявления, подадени за цялата страна”, коментира Добрев. 

Как ще се гарантира за качеството на саниране и гаранционния срок?

"Относно контрола на строителя и гаранцията, районното кметство в случая е възложител и като такъв следва да следи по време на строителството и на гаранционния период”, обясни Делян Добрев. 

Кой ще контролира самата община? След завършването на санирането, ако сметките за парно не паднат, към кого трябва да се обърнем?

"Сметките трябва да паднат с повече от 30%. Това ще го гарантира последващото енергийно обследване, което няма да плати на строителя, ако не се получи желаният ефект. По отношение на качеството на работа, общините ще изпълняват Закона за обществените поръчки. Колкото имаме съмнения за всяка друга процедура в тази държава, толкова имаме и за тази”, коментира Добрев.

Какви са критериите, по които ще се избират блоковете?

"Критериите са да е минимум 36 апартамента, да е панален, ЕПК и останалите видове конструкции, които са описани в методиката. Сдруженията, които са първи при подаването на документите, ще бъдат и първи по право”, обясни Делян Добрев.

Ще има ли данъчни облекчения за сградите, които са санирани по тази програма, или се очаква драстично поскъпване на данък сгради след това?

"По закон има възможност общините да преценят да освободят изцяло санираните сгради от данък за определен период от време. В този случай, тъй като средствата са публични и не са на собствениците, няма да има такова облекчение. Относно това дали ще се повиши данъкът върху самия имот, това ще стане, но ще е минимално. В Хасково примерът беше, че от 300 лева, ще стане на 305 лева данъкът”, поясни Добрев.

TrafficNews.bg