Политическото говорене за мобилизацията е особено обезпокоително. Струва ми се, че има някъде един "пропаганден център“, в който се изработва тази дезионфармация. А тя премина всички граници. Първо беше мобилизацията, после ядрен център. Това заяви пред Нова телевизия Николай Ненчев, министър на отбраната.

„Ние изпращаме периодично едно разпоредително писмо, което да изясни дали българските граждани са тук, дали имат адресна регистрация, дали не са в майчинство – защото има и жени волнонаемни. Касае се за 3000 души резервисти. Ние сме длъжни да знаем дали можем да разчитаме на тях. Не знам кога за последно е била правена такава проверка“, каза министърът. 

Той поясни, че ние имаме планирани съвместни учения за тази година. „Те не са повече от всеки друг път. Имаме около 70 учения с нашите партньори. Една част от тези тренировки ще бъдат извършени на полигона Ново село. Ще има няколко танка, временно за учението. Все пак става дума за едно конкретно обучение“, каза Ненчев.

„Състоянието на българската авиация никак не е добро. Но подобрението може да се случи при определени обстоятелства. Ген. Радев ми е дал пълната си подкрепа в това отношение. Още тази седмица започват разговорите за ремонта на няколко то МиГ-овете. За жалост българската техника не е съвместима с натовските стандарти“, допълни военният министър.

Запитан дали все пак ще има база на НАТО у нас, той отговори: „Не мога да си представя, не знам какво се влага в този въпрос. Ние като военно формирование сме част от НАТО. Водим охранителна политика. Става дума за координационен център, който ще бъде изграден в София. Ще има 50 военнослужещи, половината от които ще бъдат българи“. 

Що се отнася до утилизацията на мините, министър Ненчев отговори: „190 000 има в наличност. Ние се опитваме и вече доста сме напреднали да закупим една нова технология, която няма да носи риск за здравето на хората и ще допринесе за по-бързото им обезвреждане“.

TrafficNews.bg