Министър Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош. Мотивите са, че има съмнение, че финансите на дружеството се управляват добре. Застрашени били и дейностите по подготовка на сградата за европредседателството.

На мястото на Мирослав Боршош ще бъде назначен Борислав Велков. 

Преди две седмици стана ясно, че прокуратурата е образувала проверка срещу Боршош. Проверката започнала по искане на министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова. Дирекцията за национален и строителен контрол е установила, че за подмяната на подови и стенни покрития, тавани и санитарно оборудване не се изискват разрешителни. За започнатото вътрешно преустройство на част от сградата обаче е било нужно разрешение от главния архитект на Столична община, а такова няма.

Сред мотивите за освобождаването му се изтъкват системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите, предаде Нова тв. От министерството заявяват още, че действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането сградата на НДК за нуждите на Председателството на ЕС.