Депутатът Пламен Христов от партия „Воля” заяви, че е готов да се откаже от имунитета си, след като прокуратурата поиска това. В ефира на Нова тв Христов обяви, че на това е готова и колежката му Кръстина Таскова. „Г-н Марешки е в чужбина и не съм говорил с него. Вече веднъж си е дал имунитета, смятам, че няма да има проблем”, заяви Христов.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Марешки, Христов и Таскова заради разследване срещу тях за изнудване на собственици на аптеки в страната. Обектите се намират в София, Варна, Добрич, Плевен и Видин, а периодът на разследването обхваща между 2012 и 2015-та година. Според прокуратурата изнудването е ставало по различни схеми. Разследването започнало преди две години, но се лутало между различни прокуратури. Сега събраните доказателства дошли в София и се установило, че престъпление има.

„Имаме доказателства за указания на Марешки кои аптеки да бъдат ударени. Казвал е: „Ако искаш да излезеш достойно, вземи някой лев и ми прехвърли аптеката”. Тази схема е била работеща до 2015 година”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. А за тези, които не искали да се откажат от аптеките си, имало друго наказание, обясниха разследващите.

„Обикновено заплахата се изразява в това, че непосредствено до тях ще се отворят наказателни аптеки на Марешки – „Лидер” за Южна България и „Супернова” за Северна България. Това не е обикновена конкуренция, а е с престъпни намерения”, обясни Арнаудова. Престъпните намерения, според разследващите, били осъществявани с помощта на двама служители на Веселин Марешки, понастоящем депутати – Пламен Христов и Кръстина Таскова.

„Обвиненията са абсолютно неоснователни и са скалъпени, те са плод на конкуренция. То има конкретни лица и дружества, които стоят зад обвиненията срещу нас, така че няма нужда да подозирам”, заяви още в петък Пламен Христов. Според прокуратурата седем души, собственици на аптеки, са станали жертва на рекет. Всички те обаче отказаха да говорят за проблемите, които са имали с Веселин Марешки.

А, според прокуратурата, планът за налагане на монопол Марешки  осъществил чрез близките си контакти с тогавашния председател на Агенцията по лекарствата – Евелин Благоев. Той е бил потърсен за коментар, но не го откри. до момента той не е разпитван, няма и повдигнати обвинения.

Потърсен е и Веселин Марешки, който той пък заявил, че ще коментира обвиненията след идния вторник. Пламен Христов отхвърли обвиненията, че конкурентни аптеки са натискани да купуват лекарства от складовете на Марешки. „Конкуренцията в бранша е доста голяма. Всеки опит за натиск или нелоялно отношение веднага ще ни раздели с нашите клиенти и ще ги изпрати при конкурентите ни”, заяви Христов.