Полицейските синдикати скочиха срещу изявлението на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който заяви, че не вижда причина за увеличение на заплатите на служителите на МВР. 

СФСМВР посреща с огромно недоумение изявленията на министър Радев, броени часове след заседание на Съвета за социално партньорство в В МВР. Федерацията ще предприеме всички законови действия, за защита на социалните права и интереси на служителите в МВР и започва подготовка за протестни действия.

 Тази декларация бе разпространена на Синдикалната федерация на служителите в МВР преди минути. 

В четвъртък синдикалисти се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов на заседание на Съвета за социално партньорство. Там бяха постигнати три договорки: увеличение на заплатите, спешни изменения в Закона за МВР, които се отнасят до социалния статус на служителите в министерството; подготовка на изцяло нов закон за МВР. 

Днес обаче Радев заяви, че договореното в рамките на съвета няма как да се случи. "Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание", заяви  Радев. Той каза, че иска от синдикатите аргументи за повишаване на заплатите и не се съгласи, че нямало дрехи за полицаите.

Той намекна, че ако има увеличение на заплатите, трябва да се уточни за кои служители става въпрос. "Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Ниските звена – там е големият недокомплект", обясни Радев, според когото в системата на заплатите имало "дисбаланси". 

Министърът е категоричен също, че няма да има изцяло нов Закон за МВР, както поискаха синдикатите. 

В понеделник синдикатите ще излязат с официално становище по темата.