Плажни търговци масово се пробват да финтират данъчните и да крият налози, като се изкарват земеделски производители. За новата схема алармираха разследващите, които всяка година командироват свои инспектори, за да следят за нарушения по летните курорти.

Данъчните разказаха, че най-новият начин за измъкване на плажните търговци от проверките на данъчните, бил да се представят за земеделски производители. По закон фермерите не трябва да издават касови бележки за продадената стока, тъй като са освободени от налози, ако продават своя продукция.

За да изглеждат по-достоверно пред инспекторите пък, мургавите търговци поставяли на казаните си табелка от картон с надпис „собствено производство“. При проверка пък твърдели, че сами са отгледали кукуруза, който продават, или че са произвели брашно, от което са изпържили мекици, съобщава Monitor.bg.

Оказва се, че един от най-големите хитове се е зародил сред т.нар плажни търговци, които обикалят морската ивица с казан с варена царевица или мекици. По закон тези търговци трябва да носят със себе си преносим касов апарат, който обичайно е поставен на кръста им. При всяка продажба пък трябва да издават касов бон.