Фронтменът на Soundgarden Крис Корнел се е самоубил, съобщи съдебният лекар на окръг Уейн, в който се намира град Детройт, пише Ройтерс.

Той се е обесил в банята на хотелската си стая, след като Soundgarden изнесе концерт в Детройт.

Припомняме, че по-рано днес бе съобщено за внезапната смърт на 52-годишния вокалист след края на концерт със Sоundgarden в Детройт. В изявлението се казваше, че семейството ще сътрудничи на властите, за да бъде установена причината за смъртта.

Корнел е един от характерните гласове на гръндж движението от 90-ге години на миналия век. Той е роден на 20 юли 1964 г. Създател е и фронтмен на Temple of the Dog. Той създава групата в почит към своя бивш съквартирант Андрю Ууд. Известен е с това, че гласът му покрива диапазон от четири октави. Крис Корнел издава три солови албума - Euphoria Morning (1999), Carry On (2007) и Scream (2009).

Крис Корнел слага началото на групата Sоundgarden през 1984 г. Тя се превръщат в първата гръндж банда, подписала с голям лейбъл. Sоundgarden се превръща в една от най-успешните групи от новопоявяващата се гръндж сцена на Сиатъл, наред с групите Alice in Chains, Nirvana и Pearl Jam.

Издаденият през 1991 г. албум „Badmotorfinger“ се радва на комерсиален успех, а групата се озовава под прожектора на внезапно добилата популярност и радваща се на голямо внимание Сиатълска музикална сцена. Хитовете "Jesus Christ Pose", "Rusty Cage" и "Outshined" от албума редовно звучат по радиостанциите за алтернативен рок.  Три години по-късно албумът "Superunknown" оглавява класацията на "Билборд" и печели награда "Грами" през 1995 г. Успешните сингли „Spoonman“ и „Black Hole Sun“ осигуряват на Sоundgarden международен успех. „Superunknown“ постига петкратен платинен статут в САЩ, три пъти платинен в Канада, и златен статут във Великобритания, Швеция и Нидерлания.

След разпадането на бандата през 1997 г. Корнел се изявява самостоятелно. През 2001 г. той се присъединява към Audioslave. Групата се разпада през 2007 г. През 2012 г. музикантите от Soundgarden се събират отново и издават шестия си студиен албум "King Animal".

Крис Корнъл изнесе акустичен концерт в Античния театър в Пловдив през 2016 г.