Прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов беше понижен в длъжност за 6 месеца.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го наказа за действия, накърнили престижа на съдебната власт - давал съвети и помагал на осъдена измамница, съобщи "Правен свят".

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Мерджанов направо да бъде уволнен, но дисциплинарният състав предложи по-лекото наказание. Мнозинството в колегията прие предложението.

Проверката срещу магистрата започнала след сигнал в Инспектората на Върховна касационна прокуратура - че е "поддържал контакт с криминално проявеното лице П. Петров", който е подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Цацаров обаче поиска уволнението му заради това, че помагал на жената, с която Петров живеел на семейни начала. Тя е била осъдена четирикратно за измама. От началото на август 2016 г. е в затвора с присъда от 5 години и 6 месеца.

По неофициална информация въпросната жена е телевизонната врачка измамница от Златица Николина Василева, известна като Ходжа Гюлшен. 25-годишната жена прибирала големи суми пари от жертвите си, на които обещавала да развали магия. Само една от излъганите й е превела на няколко пъти общо 40 145 лева.

Още по време на разглеждане на делото ѝ в съда през 2015 г. обаче, Мерджанов контактувал с нея и Петров и им давал правни консултации.

След задържането на жената в началото на август 2016 г. прокурорът лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на присъдата й, като посочил като мотив заболяване на едно от децата ѝ.

Освен това провел лична среща с шефа на Окръжна прокуратура-Сливен Пламен Стефанов, който е компетентен да постанови прекъсване на наказанието, настоял молбата да бъде уважена. Той обаче категорично отказал.

"Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи пъти поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор – "дисциплинарно освобождаване от длъжност" на магистрата", мотивира се Цацаров в искането си за уволнение, което обаче остана неуважено.

През 2012 г. Тодор Мерджанов беше сред номинираните за член на ВСС от независими депутати, пише dir.bg. Тогава в медиите беше припомнен случай от 2009 г., когато се опитал да купи общинско жилище в Благоевград, но общинският съвет му отказал, защото има имоти и на други места и не отговаря на критериите.