Опит за изнасилване на 9-годишно момиченце е направен в разложкото село Баня, съобщава struma.bg Сигнала е подаден от бабата на момиченцето, срещу което е посегнато – Валентина Симеонова, която се осмели да разкаже за случилото се с надеждата, че мъжът, който е посегнал на внучката й, ще бъде установен и задържан, още повече че лицето му е заснето от камерите на търговски обект, който той посетил минути преди това.

Смелостта й да говори е продиктувана и от страха въпросният мъж да не посегне отново на нейната внучка или на друго момиченце. За щастие детето не е пострадало, но е под голям стрес. Грозният опит за посегателство над малолетното момиченце е станал във вторник вечерта малко след 21.00часа.

Момиченцето се връщало от близък до дома им магазин, където било да купи бира на дядо си. За щастие, когато мъжът я хванал, близките й я чакали пред къщата, чули виковете й и успели да я спасят. В близост се оказал и друг съсед, който също се притекъл на помощ, когато чул писъците на детето, но нападателят му се изплъзнал. „Във вторник вечерта мъжът ми изпрати внучката да му купи една бутилка бира. Въпросният мъж е влязъл в магазина, погалил внучката ми по главата и я попитал на колко е години. Тя му казала, че е на девет. Детето излязло. При последните къщи на селото я хванал, запушил й устата и я отвел под моста. Съборил я на земята и започнал да й дърпа гащичките да ги събува. Тя се изплашила много  и се разпищяла. След като той не я пуснал, тя го ударила с бутилката бира по главата, той явно се е зашеметил и тя се е отскубнала.

Започнала да крещи името на сина ми. Той беше отвън, чакаше я да си дойде и я е чул. Веднага се втурнахме натам, но нападателя го нямаше, беше изчезнал. Внучката трепереше цялата и докато ни обясни какво е станало, мъжът изскочи на пътя и побягна нагоре по главната улица, бил се е скрил до близка шахта. Побягна като заек. Синът ми го подгони, но не можа да го хване. Свил е в страничната уличка вдясно след магазина. До моста имаше оставена найлонова чанта. Явно, като е хванал детето, я е оставил там, за да не му пречи”, разказа бабата Валентина Симеонова. Думите й се потвърждават и от собственичката на магазина, където  деветгодишното момиченце е пазарувало. Тя сподели още, че мъжът се застоял доста в магазина, но си купил само един шампоан, след което тръгнал по посока Буната. Научили за инцидента малко по- късно от съсед, който също се притекъл на помощ, след като чул плача на детето и писъците му. Лицето на предполагаемия извършител е заснето ясно от камерите в търговския обект. Собственичката сподели, че бабата  Валентина е ходила в магазина още следващия ден да се поинтересува какво точно е станало там и дали въпросният човек е казал нещо на внучката й. Момиченцето, станало жертва на опит за изнасилване, живее при баба си и дядо си, които се грижат за него още откакто е било на една годинка. Семейството не е от Баня, но повече от 20 години живеят в селото и всички ги познават. Установили са се в постройка, която се намира на „Баненска буна”, на около 200 метра от последните къщи на селото. Магазинът, до който са изпратили момиченцето за бира, се намира на ул. „Баненска буна“, по права линия от жилището на семейството, а улицата е добре осветена. Валентина Симеонова не отрича, че и те имат вина за това, че са пуснали детето само до магазина, и то на свечеряване, но призна, че това ще им бъде за урок. От преживяното момиченцето е неспокойно – стряска се на сън и трудно заспива, страхува се да излиза навън дори пред къщата, ако няма човек от семейството с него.

Вчера бабата на детето подаде сигнал и в Районното управление на полицията в Разлог и инспектори стартираха незабавно работа по случая. С момичето ще работят инспектори от Детска педагогическа стая и психолог. Мъжът е на видима възраст около 50 г.  След проведените оперативно- издирвателни действия педофилът е установен и задържан от органите на реда. Това е И. М. от село Елешница. Той е с психични отклонения. Назначена е експертиза, която да установи дали е в състояние да носи отговорност за действията си. Мъжът дръпнал 9-годишната В. във вторник вечерта, когато детето излязло от хранителен магазин. Бабата видяла насилника и го прогонила, това е спасило детето от блудство. Полицията успя бързо да установи мъжа, след като той бил заснет от камери на магазина. За случая е уведомена Районна прокуратура- Разлог.