Двама мъже, съпричастни към извършването на телефонни измами, са били задържани след разследване на полицаи от Пазарджик и Велинград. Десетки случаи на опити за телефонни измами са били регистрирани в Пазарджишка област през последните два месеца, като в някои от случаите извършителите имали успех и успели да оплетат в мрежите си възрастни хора.

През април 72-годишна жена от Пазарджик била излъгана, че служители на МВР търсят съдействие за разкриване на телефонни измами. Така жената се простила със сумата от над 900 лева и около 13 грама златни накити. Аналогични били и случаите с пазарджиклийки на 61, 64 и 78 години. Те били ощетени общо със суми над 4000 лева, 200 евро и около 40 грама златни накити.

Екип от служители на сектор „Криминална полиция” бил сформиран в Районното управление в Паарджик, за да разследва на случаите. След упорита работа полицаите влезли в дирите на човекът, който отивал на адресите на жертвите и вземал сумите и накитите. Оказало се, че това е пазарджиклия на 39 години. Той е задържан за едно денонощие в ареста на РУ-Пазарджик.

Служители на Районното управление във Велинград също установиха самоличността на съучастник в извършване на телефонна измама. Неизвестен позвънил на 69-годишна жена от Велинград и се представил за „майор от МВР”. Така той успял да убеди възрастната жена да му предаде сумата от над 8000 лева.

След тримесечно разследване и при взаимодействие със съседни областни дирекции на МВР бил засечен и задържан посредникът, получил парите. Това е 30-годишен мъж от Карлово. Работата по случая продължава.