Проговори гаджето на убитата и напъхана в куфар българска студентка в Украйна. Именно 29-годишният туркемнистанец Елдар Астанов е основният заподозрян за убийството на Еля Зия Дишли. Вчера той бе арестуван и му бе повдигнато обвинение в предумишлено убийство.

Тялото на 24-годишното момиче бе намерено в понеделник в куфар, захвърлен на дъното на отдалечено езеро. Българското външно министерство потвърди информацията, че младата жена е намерена мъртва. Според следствието смъртта е в резултат на черепно­-мозъчна травма след удар с тъп дървен предмет. По непотвърдена информация момичето е било убито в апартамент на ул. "Гарбарска", където била видяна за последно, след което трупът ѝ бил сложен в куфар и превозен с такси до близката гора.

По тялото на Еля Зия Дишли има следи от насилствена смърт, съобщава kp.ua, цитирана от Блиц. Изданието цитира разкази на съседи, които си спомнят, че цяла нощ се чували крясъци и звуци от удари в жилището на туркменистанеца и българката. Още тогава на полицията станало ясно, че Елдар лъже. Елдар Астанов се съгласи да даде показания, но без присъствието на медии.

Туркемнистанецът твърди, че в злополучната нощ Еля била пияна и дрогирана и паднала. Българката си ударила главата в банята, на което се дължи травмата на черепа, сочена за причина за смъртта, твърди задържаният. Той призна, че наистина са се скарали, както свидетелстват съседи, но отрича да е извършил убийство. Сутринта намерил момичето безжизнено и се опитал да и направи сърдечен масаж, с което обяснява счупените ѝ ребра.

Единственото, за което Елдар се признава за виновен, е фактът, че се опитал да скрие трупа. Според местен прокурор престъплението е много тежко, а законът предвижда между 7 и 15 години затвор.

Еля Дишли е от разградското село Езерче. Тя била студентка четвърта година в Стоматологичния факултет на Държавния университет в Ивано Франкивск в Украйна. Момичето, което е дъщеря на депутата от 36­тото Народно събрание от групата на ДПС Зия Дишли, изчезна в нощта на 31 май срещу 1 юни, но беше обявено за издирване едва на 6 юни.