На пазара на имоти под наем се вихрят хиляди измами, на ден се публикуват по над 2000 фалшиви обяви в интернет само в София. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем, пише "Монитор".

В полицията в големите градове вече са постъпили десетки оплаквания и сигнали за измама. Но заради дребните суми, които мошениците прибират, почти не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Далаверите не са от днес, но от няколко месеца достигат своя пик. Бумът започнал от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясняват от агенциите за недвижими имоти.

Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в различни сайтове за недвижими имоти в България.

Нереалните обяви за квартири под наем наглед са много изгодни, за да привличат повече обаждания на потенциални клиенти към мнимия брокер. Когато позвъните на телефона и попитате за конкретна нереална обява, той ви казва че ще погледне и ще ви върне обаждане, като предварително измъкне малко информация: "Вие в "Младост" ли си търсите квартира? Двустаен апартамент ли си търсите?"

Измамникът вече разполага с телефонния ви номер и знае от каква квартира точно имате нужда. Той разглежда реалните имоти, с които разполага за района, и след около 5 минути връща обаждане, като съобщава, че тази квартира, която сте видели в обявата, по някаква измислена от него причина не може да бъде наета.

Най-честите лъжи са "Хазайката е извън страната", "Колегите вече са отдали имота под наем" и др.

Следва предлагане на точно търсената квартира, но и уловката. Мнимият брокер иска един или два наема и депозит за жилището, за да не бъде изпуснато, защото имало много желаещи да го наемат.

Така при наем минимум 300-500 лева за месец, жертвата може да брои до 1500 лева, които никога повече не вижда. Естествено, телефонът на "брокера" и обявата после изчезват.