Съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева тези дни написа на страницата си във Фейсбук пост, в който опроверга лъжи, които е чула по свой адрес в последните месеци. Радева заяви, че не е първа дама, а е съпруга на президента. Всъщност какви са съпругите на президентите?

Мария Желева губи съня си и отслабва с 15 кг

Мария Желева е родена през 1942 г. в с. Грозден, Бургаско, умира през 2013 г. По образование е историк, но дълги години работи като редактор в студията за документални филми “Време”. Ролята си на първа дама на президента Желю Желев изпълнява дискретно и ненатрапчиво. Не е любителка на коктейлите и показността, не се чувства там в свои води. Светският и протоколен живот я дразни. Дори малко се притеснява от необходимостта да спазва етикета и протокола за точно определени тоалети при срещите на съпруга си със световни лидери.

Определя се като най-големия критик към съпруга си, но го смята за еталон за честност и отговорност. Споделя, че е отслабнала с 15 килограма, изгубила съня си, след като Желю Желев става президент. Не обича да я наричат първа дама. Жълтата преса пък я упреква, че не била достатъчно представителна за тази роля. Признава, че годините, докато Желев е президент, не са от най-щастливите в съвместния им живот с него. В този период, през 1993 г., умира дъщеря им Йорданка.

Антонина Стоянова харесваше главната роля

В ролята на първа дама в държавата съпругата на Петър Стоянов Антонина сякаш се харесваше. Тя владее три езика, завършила е право, работила е като първи секретар в посолството на България в Лондон през 1995-1996 г.

Когато Петър Стоянов става президент, тя напуска дипломатическата си работа, за да застане до него. Родена е в София, но израства в Пловдив, а след като завършва университета, се връща пак там. Тя сякаш харесваше главната си роля на първа дама. Но никой не отрича, че я изпълни и със стил. Запомни се с елегантните си тоалети, дело на български дизайнери, с които се появяваше редом до съпруга си по време на срещи със световни лидери, президенти, премиери. Докато Петър Стоянов е президент, участва в ръководената от Елена Костова фондация “Бъдеще за България”. По-късно създава своя фондация “Ценности”, с която популяризира активно българската култура.

В последните години Антонина Стоянова работи в Световната организация за интелектуална собственост в Женева.

Зорка Първанова избра да е тиха сянка

Зорка Първанова беше първа дама до съпруга си Георги Първанов точно 10 години по време на неговите два мандата като държавен глава. Тя обаче предпочиташе да бъде като тиха сянка до президента, вместо да държи да е в центъра на събитията, в които съпругът участваше.

Историк, научен работник, майка на две деца, тя застана пред камерите едва когато се включи в президентската кампания на съпруга си.

Първанова обаче сякаш търсеше изява, различна от тази на Антонина Стоянова. Тя остана силен играч в екипа на президента, но без да е натрапчиво забележима от камерите. Поставяше акцента върху това, че ще бъде на “една крачка зад президента”, и не наруши този принцип за всичките 10 години.

Предпочиташе да се изявява на събития, които са свързани със социални, културни и образователни теми. Такава бе появата например заедно с първата дама на Германия Ева Кьолер през 2007 г., когато двете откриват в Пловдив информационен център за редки болести. Или когато заедно с Людмила Путина през септември 2007 г. участват в кръщаването на Център за руски език в Софийския университет.

Юлияна Плевнелиева отказа да стъпи на “Дондуков”

Юлияна Плевнелиева, съпругата на четвъртия президент на нова България, отказа да застане редом до Росен Плевнелиев по време на неговия мандат. За това се подразбра още когато тя не се включи в предизборната му кампания. И когато се стигна до клетвата му като държавен глава и до церемониалното приемане на поста от Георги Първанов, Юлияна Плевнелиева отказа да се появи публично. Дори и на най-важните международни срещи или при приемането на президенти на чужди държави Юлияна Плевнелиева отказа да се появи като първа дама.

Тя не наруши нито веднъж това свое правило, за което жълтите медии за всичките 5 години по време на мандата на Плевнелиев не я оставиха на мира, пише 24 часа. И общественото внимание не остана встрани от темата - мнозина упрекваха Юлияна Плевнелиева, че се е отказала от ролята на първа дама, че така уронвала престижа на държавния глава и други от този род. Други обаче я подкрепяха за това нейно решение. Дори когато предаваше поста на Румен Радев, Росен Плевнелиев го посъветва да опази децата си от камерите и публичността.